
Programma
*klik op de link voor meer info over de sessieSpreker
Lammert Kamphuis is een bekende filosoof, bestsellerauteur en spreker. Het is zijn missie om zoveel mogelijk mensen te laten ervaren hoe filosofie ze kan helpen in het dagelijkse leven. Lammert is een veelgevraagd spreker in het bedrijfsleven, sprak meerdere malen voor volle zalen op Lowlands, is hoofddocent bij The School of Life Amsterdam en was huisfilosoof bij 5 Uur Live op RTL4. In 2018 kwam ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ (De Bezige Bij) uit en werd al snel een bestseller. De vertaalrechten zijn inmiddels verkocht aan Duitsland, Zuid-Korea en Spanje. Nouveau noemde hem “een van de meest inspirerende sprekers van het moment.” www.lammertkamphuis.nl

Break
Optie om een kijkje te nemen in het museum en meet and greet met kunstenaar Ahmet Turkmen
Tabu de roze olifant en Stigmajas in Museum van de Geest - Herstelkompas
Lunchbreak
Optie om een kijkje te nemen in het museum en meet and greet met kunstenaar Ahmet Turkmen
Tabu de roze olifant en Stigmajas in Museum van de Geest - Herstelkompas
Break
Optie om een kijkje te nemen in het museum en meet and greet met kunstenaar Ahmet Turkmen
Tabu de roze olifant en Stigmajas in Museum van de Geest - Herstelkompas

Praktische informatie
Museum van de Geest | Dolhuys, HaarlemLocatie
Museum van de Geest | Haarlem
Bezoekadres:
Schotersingel 2 2021 GE Haarlem
Met de trein
Het museum ligt op 5 minuten loopafstand van treinstation Haarlem. Neem de uitgang Kennemerplein en loop richting het Frans Halsplein. Je ziet ons monumentale pand dan al snel aan je linkerhand liggen.
Met de bus
Museum van de Geest | Dolhuys is bereikbaar met buslijn 3 vanuit IJmuiden en vanuit Schalkwijk Centrum. De dichtstbijzijnde bushalte is Haarlem- Frans Halsplein (180 meter lopen van het gebouw). Reisadvies van deur tot deur; kijk op 9292.nl
Parkeren
De dichtstbijzijnde parkeergarage is de Cronjé, aan de Kleverlaan. Of de parkeergarage bij het station, aan de Lange Herenstraat 11. Rond het museum is zeer beperkt betaald parkeren mogelijk (parkeervergunningengebied). Er is geen eigen parkeerterrein.
Foto’s en opnames tijdens het Festival.
Tijdens het Festival van de Leefstijl worden er foto’s en opnames gemaakt door de organisatie. Indien je hier bezwaar tegen hebt, kun je dit melden bij de balie bij aankomst.
Meer weten over het waardenetwerk Verslaving en Gezonde Leefstijl?
Het Festival van de Leefstijl is één van de activiteiten die het waardenetwerk Verslaving en Gezonde Leefstijl, een initiatief van de Nederlandse ggz, organiseert. Het waardenetwerk spant zich in om leefstijl integraal onderdeel te maken van de behandeling en begeleiding van cliënten om zo een bijdrage te leveren aan de fysieke én mentale gezondheid. Ook de vitaliteit van medewerkers in de zorg is een belangrijk thema. Wil jij meer weten over leefstijl in de zorg? Kennis en ervaringen uitwisselen, meer te weten komen over goede voorbeelden en onze toolbox leefstijl en ons helpen leefstijl integraal onderdeel te maken van de zorg? Je bent van harte welkom bij het waardenetwerk Verslaving en Gezonde Leefstijl! Ellen Righart, netwerkcoördinator, vertelt je graag meer. Stuur een mailtje naar erighart@denederlandseggz.nl voor een kennismakingsafspraak.

Ronde 1 | 11:20 uur
*klik op de link voor meer info over de sessieLichamelijke effecten van nicotineverslaving | Zolder
In deze presentatie gaat het over de gezondheidsschade van roken, die in elk orgaansysteem plaatsvindt. Alleen al in Nederland leidt dit tot elk half uur een dode. Ook de gezondheid van een niet-roker is in het geding, want door meeroken, bijvoorbeeld bij het zorg verlenen aan een roker thuis, is de blootstelling aan giftige en kankerverwekkende stoffen hoog genoeg om een hoger risico te hebben op longkanker en hart- en vaatziekten. Dit onderstreept het grote belang van rookvrije zorg, voor patiënt/ cliënt net zo hard als voor de zorgmedewerker. En dat geldt zeker in een tijd waarin infectieziekten, zoals COVID-19, nog lang niet uit de wereld zijn verdwenen.

Programma Leefstijl bij GGz Centraal | Parkzaal
Leefstijl speelt een belangrijke rol in de slechtere gezondheidstoestand en verkorte levensverwachting van mensen met een psychiatrische aandoening vergeleken met de algemene bevolking. Een interactie aan verschillende factoren maakt het een uitdaging om hierin verandering te brengen. Leefstijlinterventies kunnen zowel geestelijke als lichamelijke gezondheid verbeteren of achteruitgang hierin voorkomen, maar zijn nog lang niet altijd vast onderdeel van de behandeling/begeleiding.
Hoe zit dat? Wat is de potentie en wat kunnen we hiermee doen? Bij GGz Centraal zijn ze hier volop mee bezig. Jeroen neemt je mee in voorbeelden vanuit zowel klinische als ambulante zorg en de ervaringen en wetenschappelijke uitkomsten die daar tot nog toe uit voortgekomen zijn.

Leefstijlzorg in de GGZ, maak er serieus werk van | tent
Ongezonde leefstijlfactoren zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de ziektelast in Nederland. Logischerwijs gaat daarbij de meeste aandacht uit naar chronische somatische ziekten zoals diabetes type2, cardiovasculaire aandoeningen en kanker. Dit omdat zeker bij de twee eerstgenoemde er duidelijke mechanistische verbanden zijn aangetoond. Maar ook in de psychiatrie is leefstijl cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt. Dit hangt enerzijds samen met een verhoogd risico op cardio-metabole problemen als gevolg van leefstijl en medicatie. Anderzijds wordt ook steeds duidelijker hoezeer leefstijlfactoren een directe invloed hebben op de psychische gezondheid en ziektelast.
Ongezonde leefstijlfactoren liggen, samen met vaak complexe sociaaleconomische problemen bij uitstek op het grensvlak van de psychiatrische en somatische zorg. Samen met o.a. stress, slaapproblemen en medicatie, zijn ongezonde voeding en gebrek aan fysieke activiteit belangrijke aanjagers van een negatieve spiraal waarin de patiënt vaak zit. Ongezond eetgedrag vloeit voort uit een onbalans tussen omgeving en biologie. Bij mensen met psychosociale problemen zijn beide armen vaak sterk verstoord. Medicatie en een mogelijke verslavingsproblematiek spelen hier vaak een rol. Verschillende middelen die gebruikt worden door mensen met psychische problemen hebben direct of indirect een effect op het eetgedrag en/of de stofwisseling. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de atypische antipsychotica die kunnen leiden tot gewichtstoename, diabetes type 2 en andere complicaties.
Een belangrijke boodschap van deze voordracht zal zijn dat met goede somatische zorg, en aandacht voor leefstijl veel winst te boeken is in de psychiatrie. Daarbij geldt dat dit nog (veel) meer energie en aandacht zal vragen dan bij cliënten zonder psychiatrische problematiek. Leefstijlinterventie als therapie moet daarom vooral niet worden gezien als iets dat er zomaar bij gedaan kan worden. Het vereist kennis, bewustzijn en vooral ook professionele inzet.

'Verslaving of een psychische aandoening: vertel ik het wel of vertel ik het niet?’ | Serre
Leer hoe je in drie stappen een afweging maakt of je het vertelt, aan wie, en hoe je erover vertelt.
Stigma en vooroordelen zorgen ervoor dat mensen met een verslaving of psychische aandoening niet makkelijk aan een baan komen of dat anderen afhaken na een date met hen. Mensen kunnen ook vooroordelen verinnerlijken (‘Ik ben zwak’) met als gevolg dat ze niets meer durven ondernemen (‘Niemand wil me, het lukt toch niet’). Dit heet zelfstigma.
Ervaringsdeskundigen geven aan dat ze het stigma vaak erger vinden dan de aandoening. Cliënten vragen hun behandelaar: ‘Moet ik wel of niet vertellen bij sollicitaties (of bij daten) dat ik een verslaving/ psychische aandoening heb?’. Wat adviseer je als behandelaar? ‘’Niet zeggen’’ is een veelgehoord advies, maar niet altijd haalbaar. In de behandeling is er nog niet voldoende aandacht hoe je cliënten leert omgaan met stigma.
Drs. Anita Hubner is psycholoog en ervaringsdeskundige. Ze heeft ervaring met stigma vanwege haar bipolaire stoornis en kent de worsteling ‘’Wel of niet vertellen?’’. Daarom schreef ze het zelfhulpboek: ‘Vertel ik het wel of vertel ik het niet? Omgaan met het stigma op psychische aandoeningen’ (uitgeverij Boom).
In de workshop gaan we interactief aan de slag met het driestappenplan*) uit het boek. Na afloop kunnen ervaringsdeskundigen de volgende vragen voor zichzelf beantwoorden: • Hoe maak ik een afweging van voor- en nadelen of ik het wel of niet vertel? • Aan wie vertel ik het? • Hoe vertel ik mijn verhaal?
Behandelaren en wetenschappers krijgen inzicht in de schaamte en het dilemma waar iemand mee worstelt. Anita verloot in haar workshop een boekexemplaar. *) Het driestappenplan is geïnspireerd op de training Honest, Open and Proud (HOP) van Prof. Patrick Corrigan.

Ren voor je leven | Zorgzaal
In zijn lezing op het Festival van de Leefstijl vertelt Klaas het verhaal van zijn verslaving aan alcohol en cocaïne, maar hij beschrijft vooral wat hij heeft gedaan om zijn leven weer in eigen hand te nemen en hoe hij een gezond leven in balans opbouwde. Boomsma is inmiddels 10 jaar clean, getrouwd en vader van een dochter. Na zijn eerste run over het strand in de buurt van Kaapstad is hij niet meer opgehouden met hardlopen – een bezigheid die hem heel veel meer heeft opgeleverd dan een goede conditie. Klaas begon met hardlopen als medicijn tegen zwaarmoedigheid en vluchtgedrag, maar inmiddels is het een gepassioneerde en fantastische way of life.
Wil jij meer weten over wat bewegen kan betekenen voor jouw fysieke en mentale gezondheid? Kom dan naar de lezing van Klaas!


Ronde 2 | 12:10
*klik op de link voor meer info over de sessieGreen Mental Health | Zorgzaal
Met het verschijnen van het boek ‘Green Mental Health’ vorig jaar is een eerste stap gezet naar een beweging waarin natuur breder wordt ingezet voor preventie en behandeling van mentale gezondheidsproblemen. Het boek is verschenen als reactie op de toenemende kennis over het belang van natuur voor de mentale gezondheid van mensen. Blootstelling aan natuur kan bijvoorbeeld zorgen voor herstel van stress, positieve emoties bevorderen en negatieve emoties verminderen, en kan cognitieve flexibiliteit en het werkgeheugen bevorderen. Allemaal aspecten die belangrijk zijn voor preventie en behandeling van mentale gezondheidsproblemen.
Tijdens haar lezing zal Jolanda Maas op basis van de laatste wetenschappelijke inzichten bespreken waarom het interessant is om natuur in te zetten voor preventie en bij behandeling van mentale gezondheidsproblemen. Ook zal ze bespreken via welke mechanismen natuur preventie en behandeling kunnen ondersteunen.
Tot slot zal ze handvatten meegeven voor hoe natuur tijdens behandeling ingezet zou kunnen worden.

Wellness Recovery Action Plan (WRAP) | Serre
Wellness Recovery Action Plan (WRAP) is een ervaringsdeskundig zelfhulpinstrument gericht op herstel van welbevinden, is toegankelijk voor iedereen die het eigen welbevinden wil ondersteunen. WRAP wordt aangeboden door twee geschoolde WRAP facilitators. Het programma bestaat uit vier onderdelen die behandeld worden in acht bijeenkomsten: 1) de sleutelbegrippen hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun, 2) de gereedschapskoffer voor een goed gevoel, 3) de WRAP zelf de onderdelen: dagelijks onderhoud, triggers, vroege waarschuwingstekens, signalen van ontsporing, crisis en postcrisis. Deel 4 bestaat uit een aantal herstelthema’s.
Tijdens de workshop geven we een toelichting op achtergrond, uitgangspunten en inhoud van WRAP en is er ruimte voor uitwisseling over mogelijkheden van een aanbod van WRAP in het licht van herstel en leefstijl.
Aan het eind van de workshop hebben deelnemers kennis van de inhoud van WRAP en van de mogelijkheden om WRAP aan te bieden in het kader van (verslavings)zorg met aandacht voor leefstijl.


Bewegen voor je Brein | Parkzaal of buiten op grasveld
Wat doet bewegen met je brein en je psychische gesteldheid? Inmiddels hebben vele wetenschappelijke onderzoeken de effecten van bewegen & sporten op het functioneren van ons brein aangetoond. Ook de positieve effecten van bewegen & sporten op onze mentale/ psychische gezondheid wordt door steeds meer onderzoeken bevestigd. Daarnaast worden ook de achterliggende verklaringsmechanismen steeds duidelijker. Genoeg redenen inmiddels om ook bewegen/sporten als ondersteunende interventie in te zetten bij de behandeling van mensen met psychische klachten. In deze interactieve workshop word je in vogelvlucht meegenomen in de huidige inzichten en wordt jouw kennis over neurotransmitters, BDNF en andere interessante stofjes opgefrist en aangevuld. Ook de andere factoren die de positieve effecten van bewegen & sporten op onze psyche kunnen verklaren komen aan bod. En je gaat ook nog eens zelf aan den lijve ervaren wat slechts 2 minuten bewegen met jouw brein en psychische gemoedstoestand kunnen doen.

Vroegsignalering Alcohol in de Tweedelijn | Zolder
Problematisch alcoholgebruik hangt samen met lichamelijke en psychische klachten, financiële en beroepsmatige problemen en vergroot daarnaast de kans op letsel en geweld. Het vroegtijdig herkennen van alcoholgebruik is van belang om de kans op deze risico’s te verminderen en herstel te bevorderen. Vanuit het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek houdt de landelijke Werkgroep Tweedelijn zich bezig met het bevorderen van vroegsignalering in de tweedelijnszorg. De tweedelijnszorg (ziekenhuizen en ggz-instellingen) is namelijk een belangrijke vindplaats voor mensen alcoholproblematiek. Zo blijkt uit onderzoek bijvoorbeeld dat alcoholproblematiek vaker voorkomt bij ziekenhuispatiënten dan bij de reguliere bevolking.
De Werkgroep Tweedelijn richt zich op het bevorderen van vroegsignalering, heeft een actief netwerk met meer dan 20 ambassadeurs, en voert onderzoek uit binnen de tweedelijnszorg. Daarnaast worden er producten ontworpen, zoals handreikingen voor zorgprofessionals die handelingsperspectieven beschrijven om met vroegsignalering aan de slag te gaan. In de handreikingen wordt bijvoorbeeld weergegeven hoe zorgprofessionals kunnen screenen op problematisch alcoholgebruik en wat passende vervolgstappen zijn. De Werkgroep Tweedelijn volgt daarnaast landelijk 10 kansrijke projecten, waaronder ook het Alcoholproject binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het JBZ gaat met alle patienten het gesprek aan op de MDL-afdeling, screent, en heeft netwerkzorg opgezet.
Om meer inzicht te verkrijgen in de voortgang van vroegsignalering wordt binnenkort een monitoring opgezet en zullen nog meerdere implementatie impulsen worden opgezet. Tijdens het festival zullen we o.a. onze producten presenteren en toelichten.

Leefstijl: een Panacee voor de GGZ? | Tent
Er is een toegenomen belangstelling voor leefstijl in de (G)GZ; vooral voor de invloed van bewegen en voeding (Deenik et al. 2020). Echter ook andere leefstijl factoren, zoals ontspanning, slaap en zingeving hebben een aanzienlijke invloed op de mentale gezondheid (Walsh, 2011; Hoenders et al., 2020). Tijdens deze lezing gaan we in op wetenschappelijke en klinische aspecten van de invloed van voeding, beweging, chronische stress, slaap (Leary et al 2020) en zingeving (Hoenders & Braam, 2020) op de mentale gezondheid van patiënten en zorgverleners in de GGZ. Tevens laat Rogier zien hoe deze inzichten in praktijk worden gebracht binnen Lentis.


Ronde 3 | 14:00
*klik op de link voor meer info over de sessieWhole Body Cryotherapie als aanvullende interventie bij psychische klachten? | Parkzaal
Vanaf de oudheid zijn er al verhalen dat afkoeling gezond zou zijn voor lichaam en geest. Tegenwoordig is cryotherapie vooral bekend uit de sportwereld. Topatleten gaan na een wedstrijd in cryo-cabines of ijsbaden om sneller te herstellen. Recent onderzoek in de sportwereld laat zien dat whole body cryotherapy (WBC) een positief effect heeft op de activering, herstel na inspanning, het circadiane ritme, de kwaliteit van de slaap, vermoeidheidsklachten en zorgt voor lagere niveaus van ontstekingseiwitten en oxidatieve stress op cellulair niveau. Deze laatste twee mechanismen worden de laatste jaren vaker in verband gebracht met het ontstaan van depressie.
Al langer is bekend dat activering en een verbetering van het slaap-waakritme en de kwaliteit van slaap het herstel van angst- en stemmingsklachten bevordert. De vraag is of WBC mogelijk ook een effectieve (aanvullende) interventie zou kunnen vormen op de behandeling bij psychische aandoeningen. Deze lezing gaat in op de resultaten van een meta-analyse over die vraag, die vorig jaar werd uitgevoerd en gepubliceerd. Er zal aandacht zijn voor hoe de hypothese tot stand kwam, het onderzoeksdesign, het opzetten van de studie, de resultaten en adviezen voor toekomstig onderzoek en de huidige stand van zaken ten aanzien van deze nieuwe methode. Daarnaast zal een filmpje worden vertoond om te laten zien hoe de interventie door middel van WBC er in de praktijk uitziet. Tevens kunnen vragen worden gesteld over experimenteel gebruik en zullen contra-indicaties worden besproken.

Bokstherapie bij refractaire PTSS en persoonlijkheidsproblematiek | Tent
Bokspsychotherapie is een nieuwe vorm van psychotherapie waarin boksen als gerichte activiteit wordt gecombineerd met EMDR, schematherapie of kortdurende psychodynamische psychotherapie. In deze workshop wordt aan de hand van casuïstiek en video’s ingegaan op het ontstaan en doorontwikkelen van deze nieuwe therapie. Er wordt ingegaan op het doorbreken van onbehandelbare of therapie resistente problematiek (waaronder PTSS/depressie en anorexia). De unieke lichaamsgerichte interventies worden geïllustreerd aan de hand van casuïstiek en video materiaal. Bokstraining in samenhang met psychotherapeutische interventies lijkt effectief bij moeilijk behandelbare patiënten met ernstige psychische stoornissen bij wie richtlijn behandeling onvoldoende effect resulteren. In deze workshop wordt de methodiek beschreven en de theoretische uitgangspunten besproken. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of deze aanpak in de praktijk kan worden toegepast en klinische evidentie heeft.



Een kijkje in de keuken van een sportloket binnen een GGZ instelling | Zolder
In deze lezing neemt de buurtsportcoach van Reinier van Arkel jullie mee in de werkwijze van een modern Sportloket binnen de GGZ. Wat bieden wij de cliënt? Met welk doel doen wij dit? Hoe proberen wij onze cliënten te verbinden met maatschappelijke initiatieven? Wat lever het onze cliënten op?
Aan de hand van een presentatie proberen we een zo goed mogelijk beeld te geven over bovenstaande vragen. Naast antwoord op de vragen zullen er een aantal good practice voorbeelden naar voren komen zoals ‘in beweging met autisme’, project ‘beweegmaatjes’ en ‘bewegen op de herstelacademies’. Na de hand is er ruimte om ideeën uit te wisselen en met elkaar te sparren, zodat we van elkaar kunnen leren!

Aan de slag met gezonde voeding binnen de GGZ zorginstelling | Serre
Tijdens de workshop gaan we dieper in op: - welke voedingsrichtlijnen we binnen de zorg volgen en waarom; - wat deze precies inhouden en hoe deze praktisch toe te kunnen passen. Ook besteden we aandacht aan tips en tricks om voeding integraal onderdeel te maken van de behandelplannen van onze cliënten en bieden we je tools voor het opzetten van een up-to-date voedingsbeleid binnen de instelling.
We gaan actief aan de slag door middel van een interactieve quiz en feiten en fabels.

Pillen in de psychiatrie: meer aandacht voor preventie en personalized medicine | Zorgzaal
Bijna alles om ons heen is gemaakt voor de zogenaamde reference man. Deze standaardmens is een witte man, zo’n 1.75 meter lang en ongeveer 80 kilo. Maar, wat als je niet op hem lijkt? Welke gevolgen heeft de op reference man geteste medicatie voor cliënten in de ggz en verslavingszorg? Hoe kunnen we hier mee omgaan? Marianna vertelde hier eerder over in aflevering 1 van de BNNVARA serie ‘Reference man’.

Innovatieplein | Café en terras











Ronde 4 | 15:10
*klik op de link voor meer info over de sessieLichamelijke gezondheid bij psychiatrische aandoeningen | Parkzaal
Mensen met een (ernstige) psychiatrische aandoening leven ongeveer 15-30 jaar korter dan de algemene bevolking. Verschillende factoren zoals de organisatie van zorg, overlappende etiologische factoren tussen psychiatrische en somatische aandoeningen, bijwerkingen van medicatie en leefstijl factoren, dragen bij tot deze verminderde levensverwachting.
In deze presentatie wordt ingegaan op de samenhang van psyche en soma (of is het niet tijd om deze tweedeling eens op te heffen?). Recente kennis, vergaard uit zowel fundamenteel wetenschappelijk onderzoek als klinisch onderzoek, zal worden gepresenteerd. Tevens zal de leefstijl diagnostiek en hoe die in de psychiatrische praktijk kan worden vormgegeven aan bod komen.
Tot slot zal behandeling van de psychiatrische klachten door een lichamelijke aanpak worden besproken. Namelijk beter in je lijf, beter in je hoofd!

Samenwerken aan een leefstijlverandering in de wijk. FACT, Menzis en Sociaal domein | Zolder
Het aanbod van zorgpersoneel neemt af, de maatschappij heeft moeite met een gezonde leefstijl en de zorgvragen aan de GGZ-instellingen zullen in de toekomst gaan toenemen. Allemaal gegevens waarvan we ons als Lentis bewust van zijn. En die we zien in onze behandelkamers.
Wat zijn nou factoren waar je als GGZ invloed op kunt hebben en waarmee je wellicht een voor een deel antwoord kunt geven op bovenstaande ontwikkelingen? Lentis denkt dat we meer moeten inzetten op preventie en leefstijl. De vraag is wie gaat initiatieven hiervoor ontplooien? de GGZ, het Sociaal Domein, de huisarts of is dit een gezamenlijke verantwoordelijkheid?
Wat kan Lentis doen? Leefstijl is een onderwerp waarvan Lentis denkt dat het van invloed kan zijn op een effectievere en doelmatigere behandeling. We willen leefstijl bespreekbaar maken in de behandelkamer en leefstijl interventies gaan aanbieden of hiernaar verwijzen. Lentis heeft in samenwerking met Menzis, bij de FACT-teams in de stad Groningen een Leefstijlpilot opgezet. Doel van deze pilot is het creëren van meerdere leefstijlgroepen waarbij leefstijltrainingen worden gegeven door geschoolde leefstijlcoaches van Lentis. Ter uitvoering van de training heeft Lentis een eigen leefstijlgroepsbehandeling ontwikkeld.
Deelnemers van de leefstijlgroepen zijn cliënten, met een psychotische kwetsbaarheid die in behandeling zijn bij het FACT. We willen niet dat deze groep enkel leefstijlactiviteiten onderneemt met mensen met een GGZ-indicatie. We willen met deze groep juist richting de Groninger stadswijken gaan. Aldaar gaan we de groep kennis laten maken met leefstijlinitiatieven in hun eigen wijk en met hun eigen buren. We zorgen ervoor dat mensen met en zonder GGZ-indicatie, in hun eigen wijk samen aan hun gezonde leefstijl gaan werken. Hiervoor zoeken we de samenwerking met de Gemeente en het Sociaal Domein. De pilot wordt goed gemonitord en onderzocht door een onderzoeksafdeling van Lentis. Na afronding van deze pilot gaat ze door evolueren naar een groter werkgebied van Lentis waarbij een grote RCT zal plaatsvinden.
Mede door deze initiatieven hopen we straks voldoende evidentie te vinden van de positieve effecten van leefstijl binnen de reguliere behandelingen. De evidentie gaan we vervolgens gebruiken tijdens onze gesprekken met de zorgfinanciers. We dromen ervan in de toekomst geneeskundige leefstijlbehandeling als vanzelfsprekend onderdeel te laten zijn in de behandelingen van Lentis.

"Nee hè… zeg niet wéér iets over mijn leefstijl!” (Over hoe je mensen helpt eigen keuzes te maken) | Zorgzaal
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat beïnvloedbare leefstijlfactoren zoals bewegen, buitenzijn, voeding, slaap en roken bij mensen met psychische klachten herstel kan bespoedigen en terugval kan voorkomen. Hoewel het verbeteren van leefstijlgedrag een belangrijke behandeloptie aan t worden is, -naast de traditionele farmacologische en psychologische behandelingen-, is het de kunst vaak hoe mensen te verleiden met leefstijlgedrag aan de slag te gaan.
Maar hoe help je mensen in de praktijk om aan de slag te gaan met ander leefstijlgedrag? Hoe houden ze het vol? Vanuit positieve gezondheid en een dialogisch herstel gerichte manier van werken worden mogelijkheden en gevaren besproken van het willen veranderen van leefstijlgedrag.

Wandelcoaching | Serre
Al wandelend naar een leven wat er voor je cliënt toe doet. Op naar meer gezondheid en vitaliteit. Ervaar zelf hoe dit is in deze workshop. Tijdens deze workshop kun je een keuze maken uit 4 opties: 1. Compassie wandeling 2. Wandelende veerkracht 3. Stilte wandeling met reflectievragen over deze dag ‘festival van de leefstijl’ 4. Twee aan twee wandeling, reflectie in het nu: CHE leefstijl in de ggz

Innovatieplein | Café en en terras











Kennisplein | Tent
Op het kennisplein nemen promovendi leefstijl jou mee in hun promotieonderzoeken en vertalen ze de laatste wetenschappelijke inzichten naar handvatten voor in de behandelpraktijk. Drie promovendi geven mini Ted talks van 10 a 15 minuten:



Accrediatie


Het Festival op LinkedIn
We zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen op het Festival van de Leefstijl. Post jouw leukste foto’s en ervaringen uiterlijk donderdag 8 september op LinkedIn en gebruik daarbij #festivalvandeleefstijl en @nederlandseggz
Wij belonen de leukste bijdrage met een heuse goodiefitbag!
Ga naar LinkedIn